Diensten Maatschappelijk Werk

In Vlaanderen zijn er 12 DMW elk met een eigen werkingsgebied en ingebed in een ziekenfonds.

De missie van de DMW bestaat erin hulp- en dienstverlening te bieden aan gebruikers en aan hun mantelzorgers, in het bijzonder als zij door ziekte, handicap, ouderdom of vanuit sociale kwetsbaarheid blijvend of tijdelijk problemen ondervinden.

Als eerstelijnsdienst beoogt de DMW in eerste instantie het langer en kwalitatief thuis kunnen blijven wonen. Goede zorg maakt liefst deel uit van het dagelijkse sociale leven van mensen en kan zoveel als mogelijk geboden worden in de vertrouwde leef- en woonomgeving. Ondersteuning door mantelzorgers, familie, vrienden, kennissen, buren en vrijwilligers is daaraan inherent, naast professionele zorg en -ondersteuning.

Dat is de dagelijkse betrachting van de DMW van het ziekenfonds: de zorg organiseren met inachtname van de samenwerking en complementariteit van al deze formele en informele partijen. Zij faciliteert en bemiddelt, telkens vanuit een systeembenadering.

De dienst heeft tot doel de zelfredzaamheid, de maatschappelijke integratie en de toegang tot rechten en voorzieningen te realiseren via een integrale benadering van de hulpvraag van de gebruiker. De dienst besteedt bijzondere aandacht aan de meest kwetsbare gebruikers.

Dit zijn personen die een combinatie van volgende kenmerken bezitten:

  1. beperkt zelfredzaam
  2. afhankelijk van hulpmiddelen of de hulp van personen voor ADL (algemeen dagelijks leven)
  3. beperkt inkomen
  4. gebrek aan sociaal netwerk

De dienst verleent individueel en objectief advies over materiële en immateriële hulp- en dienstverlening en leidt toe naar de meest geschikte persoon of voorziening.
Concreet doet de DMW dit door:

  • In te staan voor onthaal en brede vraagverheldering.
  • Aanbieden van toegankelijkheid van zorg en toegang tot rechten door informatie, advies, ondersteuning en bemiddeling.
  • Administratieve en psychosociale ondersteuning als de draagkracht of vaardigheden van de gebruikers of mantelzorgers ontoereikend zijn.
  • In complexe thuiszorgsituaties langdurige begeleiding aan te bieden in de vertrouwde leefomgeving.
  • Een laagdrempelige en integrale eerstelijnshulp op maat, ingebed in de samenleving aan te bieden.

Het bijdragen aan de toegankelijkheid van zorg doet een DMW in eerste instantie door zelf ook toegankelijk te zijn: bereikbaar (multi-mediaal), bekend (als onderdeel van het ziekenfonds), begrijpbaar, betrouwbaar, bruikbaar (behoeftegestuurd), betaalbaar (gratis) en beschikbaar. Een belangrijke modus in de werking is het proactief benaderen van personen met een indicatie van zorgbehoefte.

De DMW werkt ook als één van de kernpartners samen met de CAW en lokale besturen in het samenwerkingsverband Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO), om samen onderbescherming tegen te gaan en het realiseren van toegankelijke sociale hulp- en dienstverlening.


Contactpersonen VICO DMW:

Stafmedewerker VICO DMW – GBO / Eerstelijn
Marieken Engelen
Tel: 0477 94 76 32
E-mailadres: marieken.engelen@solidaris.be

Stafmedewerker VICO DMW
Ulrike Desmet
Tel: 0474 35 01 42
E-mail-adres: Ulrike.Desmet@helan.be

Voor een overzicht van onze jaarlijkse activiteiten, bekijk onze infographics.